Hvad Er Højer Sluse?

Hvad Er Højer Sluse?

14/12/2020   

billede fra: Pixabay

Højer Sluse er en sluse og et dige, der beskytter området fra oversvømmelser. Derudover giver den mulighed for, at man i området kan komme tæt på Vadehavet og dets dyreliv, hvilket gør stedet til en attraktion for turister.

I slutningen af 1970'erne blev der efter en række kraftige stormfloder vedtaget, at der skulle opføres et forskudt dige, hvilket reelt minimerede betydningen af det gamle Højer-Siltoft-dige og den gamle Højer Sluse. Der var indvielsesfest med dans og fest i slusekamprene, da de forskudte diger blev indviet den 20. september 1980 med deltagelse af 20.000 mennesker.

Højer Sluses historie

Højer Sluse blev oprindeligt opført i 1861, samtidig med opførelsen af Højer-Siltoft-diget. Opførelsen af Højer Sluse begyndte i 1859.

Inden opførelsen af diget og slusen kunne skibe sejle ind i Højer Kanal, helt uhindret. Efter opførelsen af Højer Sluse, kunne skibene fortsat sejle ind, når sluseportene blev åbnet, hvorefter skibene kunne sejle ind i Højer Havn.

I 120 år fungerede slusen som adgangsvej for skibstrafikken til Højer Havn. 

Højer Sluse og Højer-Siltoft-diget mistede dog sin betydning i 1981, da et fremskudt dige blev etableret. Både slusen og diget er dog blevet bevaret.

Der er i dag en restaurant ved Højer Sluse, der hedder Restaurant Slusen Højer, samt stedet er et populært turistmål for turister, der ønsker at komme tættere på dyrelivet i Vadehavet, hvilket slusen og digerne giver mulighed for.

Sidens tekst er lavet på baggrund af økonomisk hjælp fra avXperten. Hos avXperten finder du en lang række lækre produkter - eksempelvis: Røgalarm. Det årsagen til at avXperten får omtale i sidens tekst.